PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA IM. PRZYJAŹNI POLSKO-WĘGIERSKIEJ W PRZEWODOWIE PODUCHOWNYM

Warsztaty kulinarne - "Owocowe szaszłyki" - 05.02.2020

W lutym w ramach innowacji pedagogicznej związanej ze zdrowym stylem życia, uczniowie klas I-III poszerzali swoją wiedzę o następującą tematykę:

  1. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
  2. Dzień bez pięciu porcji warzyw i owoców to dzień stracony.

5 lutego na edukacji przyrodniczej uczniowie w praktyczny sposób poznawali rodzaje zbóż i kasz. Oglądali też filmy edukacyjne : „Jak powstaje chleb”, „ Kasze - najbogatsze źródło makro i mikroelementów”, „Owsianka to najbogatsze źródło energii”. Celem przeprowadzonych zajęć było uświadomienie dzieciom, jak ważna jest zbilansowana i różnorodna dieta w życiu młodego człowieka.

27 lutego na edukacji technicznej po obejrzeniu filmów edukacyjnych pt. „Podróż w czasie” oraz „ Warzywa i owoce”, uczniowie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych . Pamiętając o higienie i bezpieczeństwie pracy, przygotowali zdrowe, kolorowe i apetyczne owocowe szaszłyki. Najwięcej radości sprawiła degustacja własnoręcznie wykonanych przysmaków. Dzieci nie tylko rozpoznawały owoce i próbowały różnych smaków, ale również rozwijały kreatywność i zdolności manualne. Uczyły się planowania i współpracy z innymi.

Wiele wrażeń dostarczyła zabawa warzywno- owocowa, która rozwija spostrzegawczość i szybką reakcję na sygnał słowny.

Warsztaty kulinarne – „Owocowe szaszłyki” miały na celu uświadomić, jak bardzo ważne jest codzienne spożywanie 5 porcji warzyw i owoców, z przewagą tych pierwszych. Uczniowie poznali, jak łatwo i szybko stworzyć pyszną oraz zdrową przekąskę, z mnóstwem witamin.